Aktuális :: Határtalanul - Szerbiában

2024.február.11.
Határtalanul - Szerbiában
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

 

A szecessziós Szabadka kincsei

Fertő-táj általános Iskola

2023. 10. 25 – 2023. 10. 27.

 

A Határtalanul kirándulásunk a Csillagösvény utazási iroda szervezésében valósult meg.

2023. október 25-én reggel 6 órakor indultunk az iskolától. A gyerekek nagyon izgatottak voltak. Mivel a farádi Király Iván Általános Iskola 10 diákja és 2 pedagógusa is velünk utazott, így várakozással teli fél óra volt, mire találkozhattunk és megismerkedhettünk egymással. A két iskola diákjai között barátságok alakultak ki. Mindenki jól érezte magát.

Kora délután megérkeztünk Szabadkára, ahol csatlakozott hozzánk a honismereti vezetőnk, aki 3 napon keresztül velünk volt és bemutatta nekünk Délvidék nevezetességeit. Első állomásunk Szabadka központjában a Zsinagóga meglátogatása volt. Tanítványaink csodálattal nézték meg az épületet, ahonnan tovább folytattuk utunkat a Kosztolányi szoborhoz, ahol koszorúztunk is és meghallgattunk egy Kosztolányi verset, majd elindultunk a Városházára. A Városháza épületének szecessziós stílusa mindenkinek felkeltette az érdeklődését.  Ezt követően jártunk a kék szökőkútnál, a Szentháromság szobornál, megnéztük kívülről a Kaszinó épületét, a Népszínházat, a Korzón végig sétáltunk, majd megcsodálhattuk a felkészülés során oly sokat emlegetett mézeskalács házat, a Raichle – palotát, végül eljutottunk Mátyás király szobrához is.

Ezt követően Palicsra mentünk, ahol a jó időben egy kellemes sétát tettünk a Palicsi-tó partján, ahol csodálatos szecessziós fürdőépületekben gyönyörködhettünk, majd az Állatkertbe szerettünk volna bemenni, de mire megérkeztünk, sajnos már zárva volt.

A nap zárásaként megérkeztünk Tóthfaluba, a szállásunkra. Három szálláshelyen voltunk elszállásolva, étkezésünket pedig a helyi Fociakadémia kollégiumában fogyaszthattuk el. Mindenkinek hosszú napja volt, de a gyerekek fáradhatatlanok voltak, este még volt erejük felfedezni a szállás adta lehetőségeket.

2. napon először Tóthfalu nevezetességeit majd a zentai Zsinagógát néztük meg. Ezt követően ellátogattunk a Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol magyar anyanyelvű oktatásban részesülnek a gyerekek. Itt egy focimeccset játszottak a tanítványaink az iskola diákjaival, amíg az igazgató úr bemutatta nekünk, tanároknak az intézményüket. Utolsó zentai programként a Városháza épületét tekinthettük meg, ahol a toronyban a Zentai csata színvonalas kiállítása volt látható a csata makettjével. Itt állították ki azokat a tárgyakat, amelyeket a csata helyszínén tártak fel. Zentáról elmentünk Magyarfalura, ahol hajóztunk a Tiszán és lovaskocsival végig mentünk a tanyavilágon. Tóthfaluba visszaérve a fiúk még egy focimeccset játszottak a helyi iskolásokkal. Az este ismét jó hangulatban telt, mindenki összegyűlt a központi szálláson, ahol lehetett beszélgetni, énekelni, táncolni.

3. napon a hazautazásunk előtt ellátogattunk a Furioso tanyára, ahol lehetett íjászkodni, lovagolni, valamint egy drótkötélpályát is ki lehetett próbálni tanítványainknak az ügyességüket, valamint a jurtában a népi mesterségekről is tartottak nekünk tájékoztatást.

Tartalmas három napot töltöttünk el a határon túli magyarlakta településeken, ahol megismerhettük az ott élők szokásait, életkörülményeit, valamint megnéztük a nevezetességeket.  Olyan élményekkel lettünk gazdagabbak, melyekről bármikor szívesen beszélgetünk.

A Határtalanul program keretében vállalt programelem megvalósításaként 2023. december 13-án Budapesten a Magyarság Háza szervezésében részt vettünk egy foglalkozáson, ahol egy  határon túli énekesnő szlovák, szerb, erdélyi, valamint vajdasági költők megzenésített verseit énekelte el nekünk.

Élményekkel teli 3 napot töltöttünk el a Délvidéken! Minden iskolának ajánlom, a Határtalanul programot és kívánom, hogy nyertes pályázóként tanítványai részt vehessenek hasonló élményeket biztosító osztálykiránduláson.

 

 

Nagyné Marsi Nikoletta

 

 Előzetes

tovább

Kapcsolat

Cím

9437 Hegykő, Iskola u. 7-9.

E-mail cím

titkarsag@altisk-hegyko.edu.hu

Telefon

+36-99-/540-040

tovább

© 2011 | Fertő-táj Általános Iskola | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás