Diák-blog :: Így írok én

Árki Sára
Így írok én
A Pro Kultúra Alapítvány évente hirdeti meg az Így írok én szépíró versenyét.

 

Sopronból, Sopron környékéről, sőt a megye távolabbi településeiből is pályázhatnak diákok verssel, novellával, elbeszéléssel, mesével. Már több éve küldjük be iskolánk tehetséges diákjainak írásait, sokszor szép sikereket is elérve. Ebben az évben sem volt másképpen. Horváth Eliza 7. osztályos tanuló Petőfi és Arany képzeletbeli találkozása a Pilvax kávéházban című elbeszélését, és Árki Sára 5. osztályos tanuló Anna és Dávid című meséjét neveztük be a versenybe.

Nem eredménytelenül: Árki Sára aranyos kis meséjével a zsűri különdíját nyerte el.

Íme a díjnyertes mű. Érdemes elolvasni!

Kissné Kóczán Gyöngyi

 

 

 

Árki Sára: Dávid és Anna

(mese)

 

 

Holt volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom. Ennek a közepében volt egy lúdlábon forgó palota. Itt lakott egy öreg király, és annak egyetlen lánya, Anna. A királylány nagyon szép volt. A haja úgy csillogott, mint az arany, a szeme olyan volt, mint a drágakő, és a szája oly pirosan tündökölt, mint a rózsa.

 

Anna éppen most lett 19 éves. Ennek örömére nagy ünnepséget rendeztek a palotában. Nagy volt a sürgés-forgás. A szakács izgatottan főzött, a cukrász egy emeletes tortát díszített, a vadászok hozták az elejtett állatokat, a szolgák a terítéssel foglalatoskodtak. Ó, igen, és majdnem kifelejtettem Anna hercegnőt, aki egész idő alatt a szobájában próbálgatta szebbnél szebb ruháit legkedvesebb szobalányával, Pannival. Mindenkit meghívtak, kivéve Torint, a gonosz varázslót. Ez így mind szép és jó lenne, hanem a nagy ünnepség közepette megjelente egy váratlan vendég. A varázsló volt az. Kezében egy varázspálcát és egy különös botot tartott. Fekete köpenyében riasztóan nézett ki. Rekedtes hangján végül megszólalt:

-Üdvözlöm mindannyiukat!- kezdte.

Majd így folytatta:

-Lám, lám! Milyen sokan gyűltek itt össze. A király, a királyné, a hercegnő és az egész királyság. Csak én vagyok az egyetlen, akit nem hívtatok meg. Ezért legyetek átkozottak, és ezennel mindenkit egy ember nagyságú békává változtatok a családból! Brekegjetek csak a csúf külsőtökkel!...

 

Azzal legyintett egyet a varázspálcájával, és abban a pillanatban minden úgy is lett, ahogyan megjósolta.  A nép riadtan elmenekült a palotából. Csak egy királyfi maradt ott, és elhatározta, hogy megmenti Annát és a családját, mert nagyon megszerette a hercegnőt.

 

Ment mendegélt, míg egy kerek erdőbe nem ért. Innen sehogy sem tudott kivergődni. Egyszer csak egy tisztás látszott a távolból, amelyen egy tó tündökölt. Gondolta, iszik a vizéből, majd fog egy halat, megsüti és megeszi. Azonban alig, hogy belemerítette a hálóját, máris beleugrott egy rút varangy. Amint kifogta, akkor érte a legnagyobb meglepetés: egy gyönyörűséges lánnyá változott. A királyfi felismerte benne Anna hercegnőt. Mihelyt megölelték egymást, a vízből kiugrott még két béka: Anna szülei. Mindent elmeséltek az ámuldozó Dávid királyfinak. Elmondták, hogy napközben béka alakban élnek, míg sötétedés után újra ember alakot öltenek. És ez így megy napról napra az átok kimondása óta. Az átkot csak Torin, a varázsló varázspálcája oldhatja fel.

 

A fiú a mágus vára felé vette az útirányt, hiszen most már tudta, hogyan mentheti meg Annát. Azon az ösvényen indult el, amit az öreg király mutatott neki. A varázsló sötét vára előtt csak egy ártalmatlannak látszó bot állt a csupasz kőfalnak támasztva. De amikor Dávid megfogta, a bot elkiáltotta magát:

-Betolakodó! Betolakodó!

 

Ekkor nyilak ezre szegeződött a fiúra. Aki azt sem tudta, hová legyen ijedtében. Hirtelen beugrott egy bokorba, ahol egy rossz köpönyeg akadt fel az egyik ágon. A fiú rémültében magára terítette, és azt vette csak észre, hogy egyre feljebb emelkedik.

 

Ekkor hátra nézett és látta, hogy a köpeny repíti őt egyre feljebb és feljebb. Amikor már megszűnt a nyílzápor, a királyfi átrepült a pókhálóktól átszőtt várfalon, és bement a varázsló kastélyába. Középen megpillantott egy ajtót. Ebben a percben ott termett a gonosz varázsló.

-Már vártalak!- mondta mosolyogva. Azzal elkezdett mindenféle varázsszavakat duruzsolni. Csak úgy repültek a tárgyak a királyfi felé, de az ügyesen elhajolt előlük. A vár ura már nagyon megelégelte a dolgot, és minden erejét bevetette. Amint egy óriási asztal repült ismét feléje, a fiú elhajolt, de ekkor a bútor a háta mögötti ajtónak csapódott. Az ajtó nagy csikorgással kinyílt. A fiúnak sem kellet egyéb. Bement a titokzatos helyiséget rejtő bejáraton. Megpillantotta a varázspálcát. Örömmel vette magához. Viszont az ajtó közben bezárult mögötte. A fiú más megoldást nem látva elkezdte szedegetni a börtönévé vált helyiség falának köveit.

 

Hét teljes napba került, míg kifért a résen. A köpönyeget magára kapva visszarepült a tóhoz, és a varázspálcájával feloldotta az átkot, melyet Torin bocsájtott Annáékra. Természetesen minden jó, ha a vége jó. Anna hercegnő Dávid nyakába borult, és boldogan mondott igent a királyfi lánykérésére.

 

Az esküvőt nagy titokban, csendes szűk körben tartották. Egy vendéget sem hívtak. Főleg nem Torint…

 

Sok gyerekük született, és még máig is élnek, ha meg nem haltak.

 

 

 


Kapcsolat

Cím

9437 Hegykő, Iskola u. 7-9.

E-mail cím

titkarsag@altisk-hegyko.sulinet.hu

Telefon

+36-99-/540-040

tovább

© 2011 | Fertő-táj Általános Iskola | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás