Sulifarm

 

Tájékoztató az iskolakertünkről - Fertő-táj Általános Iskola Hegykő

 

Iskolakertünk 1000 négyzetméteres, az iskolaudvarról közvetlenül elérhető. 2019 őszén elhatároztuk, hogy megújítjuk, és egy fenntartható kertet hozunk létre. Ehhez Horváth Attiláné Zsuzsa (nyugdíjas pedagógus, kertészmérnök, tanítványunk nagymamája) személyében önkéntes segítőt, támogatót is kaptunk.

 

Elképzelésünket PPT formájában a szülők és a pedagóguskollégák számára előadtuk, és megnyertük őket a cél megvalósításához. Olyan kertet kívántunk létrehozni, amely megismerteti a tanulókat az önfenntartás legalapvetőbb formáival. Olyan okos kertet álmodtunk, amely kevés munkával sok sikerélményhez juttatja a tanulókat, lehetőséget biztosít a környezetismeret és biológia tananyag élményszerű elsajátításához. Tanulóinkat meg akarjuk tanítani arra, hogy a megváltozott klímaviszonyokhoz miként lehet a kertünkkel is alkalmazkodni. Igyekszünk a gyomokat visszaszorítani és a talajnedvességet megtartani. Ennek érdekében alkalmazzuk a mulcsos (magas ágyásban és az évelő virágoknál) és a szalmás takarást (eperágyásban), valamint a tarack eltüntetéséhez a kartondobozos takarást. A gyümölcsfákra kártevőfogó ragasztók kerültek, a fatörzsekre hangyafogók.

 

A kertünk részei:

 • gyümölcsös, alatta fű (kb. a kert fele, ősi magyar gyümölcsfa fajtákat ültettünk, ami nem igényel  vegyszeres permetezést)
 • zöldséges kert magas ágyásokkal (kora tavasszal retek, hagyma, saláta volt benne, jelenleg paprika, paradicsom, zeller, borsó, másodvetésként cékla, sárgarépa)
 • tökágyás és babsátor
 • rovarhotel
 • fűszerspirál (metélőhagyma, fokhagyma, tárkony, zsálya, kakukkfű, citromfű, menta)
 • élő fűzfasátor
 • évelő virágágyás
 • sziklakert
 • lepkeitató
 • pihenő és tűzrakóhely
 • komposztáló
 • szőlő és málnaültetvény, eperültetvény

 

Ezeket mind ősszel, októberben sikerült kialakítani és megvalósítani a szülők, gyermekek és kollégák munkájával, valamint szponzorok segítéségével, akik trágyával, termőfölddel és mulccsal segítettek bennünket. Pályázatunkkal azt a jó gyakorlatot szeretnénk terjeszteni s megmutatni, hogy még kis területen is érdemes a főzéshez szükséges alapanyagokat, finomságokat megtermelni.

 

2020 tavaszán pályázatot adtunk be, az Agrárminisztérium által támogatott „Iskolakerti Alapozó Alprogram” III ütemére, amelyben vállaltuk, hogy 5 évig fenn tarjuk kertünket a hozzá tartozó tevékenységekkel együtt. Az iskolakerti hálózat által küldött kertészeti szakértővel együttműködünk, és működő gyakorlatunkat másokkal is megosztjuk.

A pályázat eredményeként 1 millió Ft értékben kaptunk kertészeti eszközöket, többek között rotációs kapát, ágaprítót, aszalógépet, vízgyűjtőt, turmixgépet, kerti szerszámokat, meteorológiai állomást, locsolótömlőt, 12 személyes kerti kiülőt.

 

A tavaszi karantén sem állította meg a munkálatokat. Igaz, hogy a gyerekek nem jöhettek, de a kollégák elvégezték helyettük is a munkákat. A nyári hónapokban viszont kéthetente, minden szerdán önkéntesen 18-20 tanuló jelent meg 2-3 kolléga irányításával a kerti tevékenységeket elvégezni. A munkákat mindig valami kóstolás követte a kertben termett zöldségekből, gyümölcsökből. A fűszervajas kenyér, a koktélparadicsom és málna mindig nagy sikert aratott.

A mai (2020. szeptember 23.) iskolakertes nyílt nap célja, hogy jó gyakorlatunkat megismertessük azokkal az intézményvezetőkkel, kollégákkal, akik gondolkodnak abban, hogy iskolájukban is elindítsák ezt a programot.

 

2020. szeptember 22.

Molnár Péterné igh.

 

 

Nyílt nap a Sulifarmon (2020.09.23.)

Kapcsolódó képgaléria a linkre kattintva elérhető:

http://www.hegykoiskola.hu/hu/galeria/130-sulifarm_nyilt_nap.html

 

 

Iskolakerti Alapozó Program

Készült egy kisfilm az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAMRÓL, mely nagyobb nyomatékot ad a programnak, hangsúlyozva annak a környezeti nevelésben betöltött szerepét, az oktatásban való fontosságát.

 

A film linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=zWUeQ_mIeD8&t=6s

 


Kapcsolat

Cím

9437 Hegykő, Iskola u. 7-9.

E-mail cím

titkarsag@altisk-hegyko.edu.hu

Telefon

+36-99-/540-040

tovább

© 2011 | Fertő-táj Általános Iskola | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum

Feki Webstudio @ 2011 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás